22 May 2016

Morrissey 57 Yaşında



İngiliz müziğinin en önemli isimlerinden, The Smiths'in kurucusu, post-punk'ın ve 80'lerin romantik müzisyeni Steven Patrick Morrissey'in bugün doğum günü. Mutlu yıllar!

22 Mayıs 1959'de Machester'da dünyaya gelen ve aslen İrlandalı olan Morrissey, The Smiths’ten önce Nosebleeds’te vokal yapıyordu. Daha sonra dönemin meşhur punk gruplarından Slaughter And The Dogs’a transfer olup onlarla dört şarkı kaydetse de bu birliktelik çok uzun sürmemiştir. Profesyonel müzik kariyerine ise 1982'de John Marr ile birlikte İngiltere'nin havalı post-punk gruplarına tepki olarak sade bir isimle The Smiths'i kurarak başlar.


Dönemin popüler enstrümanları synthesizer gibi electronic aletlerden uzak, sade gitar, bass, davul ve soft bir vokalle kendi jenerasyonuna ve popülariteye karşı bir tavır sergilemiş. Şarkı sözleri her zaman Morrissey öncülüğünde yazılmış; bu utangaç, kırılgan ve mizantropik sözlerde bazen itiraflar, bazen eleştiriler ve bazen de sisteme giydirmeler oluyordu.



Maalesef çok uzun sürmeyen The Smiths projesi ikili tatsızlıklar nedeniyle yalnızca beş yıl varlık gösterebilmiş; ancak bu beş yıl içinde dört mükemmel albüm yayınlayarak dünyanın en önemli müzik gruplarından biri olmayı başardılar. The Smiths (1984), Meat is Murder (1985), The Queen is Dead (1986), Strangeways, Here We Come (1987) adlı dört uzunçalardan sonra 1987'de grup dağıldı.



Daha sonra Morrissey kendi solo projesine başladı. 1988'den günümüze dek tam 10 albüm yayınlayan Morrissey 2014'te kanser olduğunu açıkladı. Son olarak iki ay önce yönetmen Mark Gill tarafından "Steven" adlı bir belgeseli çekileceği haberi duyuruldu. Belgeselin çekimleri devam ediyor. Filmde Morrissey rolünde Jack Lowden oynayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder