15 Tem 2016

Ian Curtis 60 Yaşında!

















Post-punk efsanesi Joy Division'ın yaratıcısı Ian Kevin Curtis 60 yıl önce bugün hayata gözlerini açtı. Yalnızca 3 yıllık müzik kariyerine dünyaları sığdıran Curtis'in müzik macerasını ele alıyoruz.

15 Temmuz 1956'da Stretford'da dünyaya gelen Ian Curtis Macclesfield'da büyüdü. Okulu bırakıp sanat ve müzikle ilgilenen Curtis sağda solda çalışarak para kazanıyordu. 23 Ağustos 1975'te henüz 19 yaşındayken 18 yaşındaki okul arkadaşı Deborah Woodruff ile evlendi. 4 yıl sonra Natalie adında bir kız çocuğu oldu.

1976'da Sex Pistols konserinde söylenen "Pop müzisyeni olma hayallerini yok et, tanrının bir çeşit ibadetiymiş gibi bir müzisyen ol" sözleri Joy Division'ın temellerini atmıştı. Nitekim grubun kurucu üyelerinden Bernard Sumner ve Peter Hook ertesi gün ellerindeki parayla gitar almışlardır. Ayrıca Curtis o konser sırasında bu ikiliyle tanışır. Onlar da bir müzik grubu kurma planları yapıyorlar ve hem vokalist hem de söz yazarı arıyorlardı. Ian Curtis bu iş için en uygun kişiydi. Stephen Morris'in de davula geçmesiyle Warsaw ismini verdikleri bir grup kurdular. Warsaw ismi David Bowie'nin bir şarkısından esinlenerek koyulmuştu. Fakat Warsaw Pakt isimli bir başka grubun varlığı nedeniyle grubun ismi Joy Division olarak değiştirildi. Joy Division Nazi kamplarında hapsedilen seks kölelerinin bulunduğu bölüme verilen isimdi. Keza çıkardıkları ilk EP albüm "An Ideal For Living" Nazizim karşıtı bir konsepte sahipti.

Joy Division, Factory Records ile anlaştıktan sonra 1-17 Nisan arasında stüdyoda ilk albüm kayıtlarına başlamış, 15 Haziran 1979'da debut LP albümü "Unknown Pleasures"ü yayımladı. Factory Records daha önce yayımlanmış single parça "Transmission" dahil hiçbir single parça yayımlamadı albümün çıkışına dek.



Albüm dönemin tüm müzik degileri tarafından "masterpiece" olarak kabul edilmiş ve tam not almıştı. Rolling Stones "goth'un kıyısında bir punk, disko ve Doors'un yankıları" olarak nitelendirmişti albümü.

Albümün kapak resmi Cambridge Astrnomi Ansiklopedisi'nden uyarlanmıştı. Aynı yıl Mayıs ayında gösterime giren "Alien" isimli bilim kurgu / korku filminin bir sahnesinde Unknown Pleasures albümünün kapak resminin tıpatıp aynısı görülmüştü. Kapak fotoğrafı Joy Division ile adeta bütünleşmiştir.

Şarkı sözlerindeki karanlık ve depresif tema Ian Curtis'in halet-i ruhiyesinin dışa vurumuydu. Ayrıca kendine özgü sahne dansı figürleri ve epilepsi nöbetleri onu bambaşka bir noktaya taşımıştı.

Ertesi yıl 18-30 Mart tarihleri arasında Londra'da yeniden stüdyoya giren grup 18 Temmuz 1980 tarihinde ikinci ve son longplay albüm "CloserFactroy Records etiketiyle ve Martin Hannett prodüksiyonluğuyla piyasaya sürdü. Albüm tüm müzik otoriteleri tarafından kusursuz bir şekilde tam not aldı.

Yine karanlık sözler, yine karanlık riffler, ürkütücü ritimler ve Curtis'in Frankenstein'ı andıran vokali ve ek olarak mistik synthler "Closer"ın ana hatlarını oluşturmuştu.



Ağır depresyon ve epilepsi nöbetleri geçiren Ian Curtis 2 Mayıs 1980'de Birmingham Üniversitesi'nde High Hall'da son konserini verdikten sonra 17 Mayıs'ta Macclesfield'daki evinin mutfağında kendini asarak hayatına son verdi. Ölmeden önce Werner Herzog'un Stroszek ismili filmini izlemiş, Iggy Pop'un The Idiot şarkısını dinlemişti.

David Bowie "All The Young Dudes" şarkısında 25 yaşındaki herkesin intihar etmesi gerektiğini söylerdi. Ancak David Bowie bunu söylerken 30 yaşındaydı. Ian Curtis bunun üzeine David Bowie'nin aşağılık bir yalancı olduğunu düşünüyordu ve kendisi 24 yaşında intihar ederek ona adeta bir cevap vermişti. Çünkü ona göre intihar edeceğini söyleyen biri intihar etmeliydi. Ian Curtis aynı zamanda büyük bir David Bowie hayranıydı.

Macclesfiel'daki mezarında "Love Will Tear Us Apart" yazıyordu.

Ian Curtis'in ölümünden sonra Joy Division üyeleri New Order'ı kurdu. Yönetmen Sean Harris "24 Hour Party People" isimli filminde Curtis'i sahneledi. Yine 2007 yılında Anton Corbjin'in yönetmenliğini yaptığı "Control" filmi Ian Curtis'in hayatını anlatıyordu.

Ian Curtis yazdığı sözleriyle, sahne duruşuyla, dans figürleriyle, felsefesiyle, müziğiyle, vokaliyle kendi dönemindeki ve kendinden sonraki jenerasyonu derinden etkilemiş, birçok farklı müzik türünün ve gruplarının ilham kaynağı olmuş, bir sub-culture yaratmıştı.

İyi ki doğdun Ian Curtis! Asla ölmedin, bugün 60 yaşındasın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder