10 May 2016

İzlanda'nın Buğulu Sesi Mógil









İzlanda, Reykjavik çıkışlı ambient, folk, experimental şirin mi şirin bir grup. Hani tarz olarak işte budur diyemiyoruz. Tanımlaması çok zor bir grup Mógil. Enstrümanları oyuncak gibi kullanıyorlar: kuş cıvıltıları, zil sesleri, saksafonlar ve bazen bir operayı titretecek kadar güçlü bir vokal, bazen de bir kediyi uyutacak kadar narin bir vokal. 2008 çıkışlı ilk albümleri "" bir kilisede kaydedilmiş. 2011'de "Í Stillunni Hljómar" adlı bir başka albümleri de var. son olarak geçen yıl "Korriró" adlı bir albüm daha piyasaya sürdüler.


İlk albümleri "" nispeten daha deneysel bir albüm olmuş. Şarkılarda bolca zil sesleri, ince tınılar, İzlanda'ya has enstrümanlar kullanılmış. Nevi şahsına münhasır bir tarz ortaya koyulmuş.



İkinci albüm "Í Stillunni Hljómar" ise enstrümanlarla oynamaya biraz ara verilmiş, daha az enstrümanla daha güçlü bir ses kullanara yaptıkları müziği biraz daha sertleştirmişler, hatta horror pop'a kadar ilerlemiş diyebiliriz. Ama "Nátttrölliðiçin harika bir deneysel post-rock parçası diyebiliriz.



Son albüm "Korriró" ise artık Mógil adına rayların iyice oturduğu albüm diyebiliriz. Acaba? Her albümde enstrümanlarla oynamayı seven, müziğe alışılmışın dışında farklı tatlar katan, alengirli işler yapan Mógil bir sonraki albümünde bizi yine şaşırtabilir. Yine de son albümün en iyi parçası olarak düşündüğüm "Tungustapi" muhteşem bir çalışma olmuş. Kendilerini en kısa zamanda İstanbul'a bekliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder