21 May 2016

Chillwave'in Düşsel Hâli: Washed Out



Geçmiş özlemdir, chillwave ise geçmişe özlemdir. Düşük kaliteli lo-fi kayıtlar, hareketli melodiler ve dans ettiren ritimlerin arasında derinden gelen bir dream vokal. İşte chillwave'i electronic müzikten ayıran en önemli nokta budur; yoğun duygu yüklü soundlar.

Retro psychedelic temaların popüler olduğu 2000 sonrası müzik dünyasında teknolojinin de iyice gelişmesiyle electronic müzik bir hayli dallanıp budaklanarak sayısız alt-janrlar oluşturmaya başladı. Chilwave'i electronic müzik kapsamına sokmak tam olarak doğru olmaz. Çünkü hem dream pop'tan, hem indie'den, hem psychedelic müzikten, hem de chill müzikten parçalarla oluşan bir tarz. Hatta shoegaze öğeleri de şarkılarda bulmak mümkün.

Washed Out 2009 yılında Ernest Greene tarafından Amerika'nın Georgia eyaletinde Perry şehrinde kuruldu. 82 doğumlu Ernest Greene müzik kariyerine başlamadan önce Bedroom adlı dream pop grubuyla bir süre çalıştı.

İlk albüm çalışması olan "High Times" 9 Eylül 2009'da kaset formatında çıktı. 12 şarkılık bir EP olan bu albüm lo-fi müziğin en iyi örneklerinden biridir. Retro öğelerin bolca kullanıldığı bu albüm diğer chillwave gruplarına nazaran daha melankoliktir ve nostaljiktir. Belong, Olivia, Pull You Down albümdeki en güzel şarkılardır diyebilirim. Tam anlamıyla dans ettirirken birden ağlatır. Ama dans etmeye devam edersiniz.


Ernest Greene bir hafta sonra "Life Of Leisure" adlı bir EP daha yayınladı. Ernest Greene'in eşi Blair Greene de harika female vokaliyle şarkılara eşlik etti. Bu albüm Washed Out'un bir anda müzik dünyasında popülarite kazanmasını sağladı. İlk başlarda ev partilerinde çalan Washed Out 2010'da Pitchfork Music Festival'a davet edilmişti. Konsere "Feel It All Around" ile başlayan grup tüm dikkatleri üzerinde toplamayı başarmıştı. Zira bu şarkı Washed Out'un en popüler, en sevilen şarkısıdır. Hatta Portlandia adlı bir dizinin açılış soundtrack'i olmuştu.



Nisan 2011'de Sub Pop Records ile yeni bir albüm çıkaracağını duyuran Ernest Greene, 12 Temmuz'da debut albüm "Within And Without"u piyasaya sürdü. Bu ilk uzunçalar albüm Billboard ve UK Albums Chart listesine girdi. Müzik eleştirmenlerinden de olumlu not alan bu albüm ilk hafta 15 bin kopya satmayı başardı. Albümde aynı zamanda New York'lu müzisyen Caroline Polachek de You And I adlı şarkıda kışkırtıcı vokaliyle yer aldı. Amor Fati adlı şarkının video klibi İzlanda'da çekildi. Albümde bir tane şarkı bile yok ki, kötü olsun. Tarz olarak dream pop'a biraz daha yakınlaşan Washed Out hem üzüp hem de dans ettirmeye devam ediyordu. Amor Fati albümün en popüler parçası olsa da ben A Dedication adlı bu yara deşen şarkıyı buraya bırakıyorum.



2013 Haziran'ına geldiğimizde yeni albüm Paracosm'dan ilk single şarkı It All Feels Right ve hemen ardından Don't Give Up yayınlandı. 13 Ağustos'ta iste yine Sub Pop ile yeni albüm Paracosm yayınlandı. Chillwave gruplarının birer birer çizgilerini bozduğu bir dönemde eski halinden hiçbir şey kaybetmeyen, aksine çok şey katarak mükemmel bir albüm ortaya koyan Ernest Greene yine birçok müzik listesinde yerini aldı ve albüm ilk hafta 13 bin satmayı başardı.



Washed Out bu arada birçok cover şarkıya da imza attı. Bunlardan biri Chris Isaak'in efsane Wicked Game'i oldu. 90'ların romantik new wave öğeleriyle yoğrulmuş bu şarkıyı bir de chillwave haliyle dinleyin.



Yazıyı Ernest Greene'nin kendi Spotify adresinde hazırladığı playlistten bir parça ile sonlandırıyorum. Washed Out'un kimlerden ilham aldığına dönüp bir bakın istedim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder