13 May 2016

İzlanda'nın Huzurlu Tınıları: Parachutes


Parachutes 2003'te Reykjavík'te Alex Somers ve Scott Alario tarafından kurulmuş İzlandalı deneysel müzik grubudur. Janr olarak post-rock kalıbına sokanlar da var, ambient kalıbına sokanlar da var. Ancak Parachutes diğer birçok İzlandalı grup gibi salt bir janra sığamayacak kadar yaratıcı ve özgün bir gruptur. Bu tarz grupları Icelandic olarak ele almak en doğrusudur. Çünkü dünyanın başka yerinde böyle müzik yapan gruplar yok. Bana sorarsanız bunlar kedi şarkılarıdır. Uykucu ve miskindir. Huzurlu ve sakindir. Múm, Mógil, Kira Kira, Jónsi, Amiina, Grúska Babúska... bu tarzda müzik yapan sayılı gruplardır.


Son derece başarılı bir EP albüm olan "Tree Roots" (2008) Kópavogsdætur, Amiina ve Jónsi'nin katkılarıyla yaratılmıştır.

Grup ilk albümü "Parachutes"ü 2003'te Boston'da kaydetti. Ardından 2004'te İtalya Tuscany'de ilk uzunçalar albümünü yayımladılar. Albüme birlikte yaşadıkları köpeğin ismi olan Susy'yi verdiler. 2008 yılında Reykjavik'te "Tree Roots" adında bir EP albüm çıkardılar. Nitekim İzlanda'da olmanın ve İzlandalı müzisyenlerin dokunuşlarının olduğu bu albüm diğer albümlerden sonra derece farklıdır. Son olarak 2008 yılında "Tour EP" adını verdikleri minik bir albüm daha yayımladıktan sonra bir dizi konserler verdiler ancak uzun bir süredir sessizliğini koruyorlar.

Sözü daha fazla uzatmadan sizi Parachutes'ten seçtiğimiz iki şarkıyla baş başa bırakıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder