2 Eyl 2016

Slowdive'ın İlk Albümü "Just For A Day" 25 Yaşında


Shoegaze efsanesi Slowdive'ın debut albümü "Just For A Day" 25 yıl önce bugün Creation Records etiketiyle yayımlamıştı. 25. yılında "Just For A Day"in anotomisini inceleyelim.

1989'da Reading'de Neil Halstead, Rachel Goswell, Nick Chaplin ve Simon Scott tarafından kurulan Slowdive shoegaze'in yeni yeni ortaya çıktığı bir dönemde Siouxsue and the Banshees, The Stooges, The Velvet Underground gibi gruplardan etkilenerek ilk demo kayıtlarını oluşturmaya başladı. Christian Savill'in de gruba katılmasıyla kadrosunu tamamlayan grup Kasım 1990'da "Slowdive" isimli ilk EP albümünü Creation Records etiketiyle yayımlayarak bir anda dikkatleri üzerinde toplamayı başardı. Ertesi yıl önce nisanda "Morningrise" ve haziranda "Holding Our Breath" EP'lerini yayımladıktan sonra nihayet ilk debut stüdyo albümü "Just For A Day" için Abingdon'da Courtyard Studios'a giren Slowdive 2 Eylül 1991 tarihinde debut stüdyo albümü "Just For A Day"i Creation Records etiketiyle yayımladı.

Albüm, NME dışında genel olarak düşük notlar aldı. Çok boğucu, melankolik ve kasvetli gibi eleştiriler getirildi. Hatta Melody Maker "çok büyük hayal kırıklığı" yorumunu yapmıştı. My Bloody Valentine "Loveless" albümünü çıkardıktan sonra olumsuz yorumlar daha da arttı. Sonuç olarak "Just For A Day" müzik otoritelerinden hak ettiği değeri almadı. Ancak bu albüm birçok müzik grubuna ilham kaynağı oldu ve grubun hayran kitlesi bir hayli arttı.

Sözleri Neil Halstead'e olan şarkılarda gerçekten ciddi bir melankoli söz konusuydu. Aynı zamanda Neil Halstead'in marihuananın etkisinde yazdığı sözlerin tamamında bir soyutluk göze çarpıyor. Gitarda kullanılan yoğun ambientlar Cocteau Twins'i çok fazla andırıyordu. Biraz da bu yüzden hayal kırıklığı olarak görülmüş olabilir aslında. Çünkü bir shoegaze grubu olarak ortaya çıkan grubun yoğun ambientlarla, kasvetli atmosferiyle dream pop'a da göz kırpmasıyla, beklenen distorsiyon, feedback ve reverb dolu bir sound alınamamıştı.

Müzik dergilerinin ne söylediğini bir kenara bırakalım. "Just For A Day" albümü "Ballad Of Sister Sue", "Catch The Breeze", "Spanish Air", "Primal", "Celia's Dream", "Brighter" gibi muhteşem şarkılarla hâlâ shoegaze koleksiyonerlerinin en gözde albümleri arasında yer alıyor. Bugün 25. yılını kutlayan albüme mutlu yıllar dileyip albümün en sevdiğim iki şarkısını buraya bırakıyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder