16 Eyl 2016

Bir Shoegaze Tanrıçası: Bilinda Butcher


Kevin Shields ile birlikte shoegaze müziği yaratan My Bloody Valentine'ın efsanevi solisti Bilinda Butcher'ın 55. yaş gününde müzik kariyerinde bir yolculuk yapalım.

16 Eylül 1961 Londra doğumlu Bilinda Jayne Butcher, Golden Valley'de büyüdü. BBC Radio 1 sunucusu John Peel'in sorusu üzerine ismi Belinda olması gerekirken neden Bilinda olduğunu anlatmıştı. Büyükbabası erkek torunu olsaydı ismini Bill koyacaktı. Ancak kız olunca Bilinda oldu. Orabın çok muhafazakâr bir yer olduğunu söyleyen Bilinda, 1920'li yılların kıyafetlerini giydiği ve gramofondan şarkı dinlediği için kendisine tuhaf tuhaf bakılıyormuş. Toplumdan uzak durarak yaşamaya çalışan Bilinda şunu diyordu "Anneme göre ben bulutlarda yaşıyordum. Asla haberleri izlemiyor, gazete okumuyordum; sanki bir yerde yaşıyormuşum gibi. Herkes punk modasını takip ederdi, bense 20'leri ve 30'ları". 16 yaşında nihayet Londra'ya geri döndü. Trinity Laban Conservatoire of Music And Dance kursuna yazıldı. Fakat dokuz ay sonra sistis hastalığından dolayı ayrılmak zorunda kaldı. Londra'da Fransız bir ailede bir süre dadılık yaptıktan sonra erkek arkadaşıyla birlikte Paris'e gitti. Döndüğünde ise Toby adında bir bebeği vardı. "Orası iyi bir yer değildi oturmak için. Çok fazla eroin vardı ve uyuşturucu batağındaki bir yer bebeğe göre değildi. Toby'nin babası kafayı yemişti LSD kullanmaktan. O aptallıktan kurtulmak için çok uzağa gitmek istedim. Beraber yaşamaktan bıktık, ayrıca o berbat yerde çalışmadan yaşıyordu."

Nisan 1987'de David Conway'in yerine My Bloody Valentine'a katıldı. Joe Byfield ile birlikte vokalde yer aldı. Bunun öncesinde yalnızca klasik gitarla kız arkadaşlarıyla öylesine birkaç şarkı çalıyordu. Yani müzik deneyimi neredeyse hiç yoktu. Bir yandan da bebeğine bakmak zorundaydı. Tüm bu zorluklar içerisinde 1987'de Lazy Records etiketiyle "Strawberry Wine" ve "Ecstasy" EP'lerinde yer aldı. Bu iki EP albüm aynı zamanda My Bloody Valentine'ın gothic rock'tan shoegaze'e geçiş süreciydi. Ertesi yıl Creation Records ile anlaşan grup 8 Ağustos'ta "You Made Me Realise" EP albümü yayımladı. My Bloody Valentine için bir dönüm noktası oldu bu. Artık shoegaze türü son hallerini almaya başlamıştı. Kevin Shields'in üstün gitar yeteneği ve yeni sound arayışları grubu farklı noktalara taşıyordu. Bilinda da ilk kez bu EP albümde öne çıkmaya başladı.



Bu başarılı EP'den sonra 31 Ekim'de "Feed Me With Your Kiss" EP'si yayımlandı. 21 Kasım'da nihayet debut stüdyo albümü "Isn't Anything" çıktı. Bilinda Butcher'ın gruba katılışı grubun seyrini bir hayli değiştirmişti. "Isn't Anything" ise nereye gidileceğinin rotası çizmişti. Noise gitarın, feedback'lerin, reverb'lerin bolca kullanıldığı bu LP albümde dört şarkıyı Bilinda yazmıştı. Albüm o kadar başarılıydı ki, bütün müzik dergileri tarafından tam not aldı. "Isn't Anything" My Bloody Valentine'ı çok önemli yerlere taşırken Kevin Shields'i de "mastermind" seviyesine taşıyordu.



Sonraki yıl şubat ayında stüdyoya giren MBV ara ara maddi sorunlar nedeniyle stüdyo değiştirse de yaklaşık iki buçuk yıl boyunca stüdyodan çıkmadı. Kevin Shields mükemmeliyetçiliğini abartı boyutlarına kadar çıkarmıştı. Gitarı bambaşka yerlere taşımayı planlıyordu. Sürekli yeni pedallarla yeni teknikler yaratıyor, kafasındaki sound'u oluşturmak için durmaksızın çalışıyordu. Bilinda Butcher da söz yazarak vokalini geliştiriyordu. Kevin Shields'in dahiyane gitar sound'larını tamamlayacak olan Bilinda Butcher'ın bohem vokali, soyut sözleri ve ürkek duruşuydu. Ancak maddi imkânsızlıklardan ötürü kayıtlar çok yavaş ilerliyordu. Aylarca, hatta koca bir yıl hiçbir şeye dokunmadan geçmiş. Stüdyoya girdikten bir yıl sonra nisan ayında "Glider" isimli bir EP çıkarıldı. Nispeten MBV'nın neler yaptığına dair bir kanıt niteliğindeydi bu kısaçalar. Özellikle "Soon" şarkısı grubun son halini yansıtıyordu. Video klibiyle birlikte paylaşılan şarkıda Bilinda Butcher'ın muhteşem performansı Kevin Shields'i bile arka planda bırakmıştı. Sanırım Shields'in istediği biraz da buydu. Bilinda'nın duru güzelliği ve bohem duruşu MBV'nın profilini yansıtıyordu.



Ancak plak şirketi tarafından homurdanmalar başlamıştı bile. Çünkü ne stüdyonun giderleri karşılanıyordu, ne de Shields'in istekleri karşılanıyordu. Uzayan albüm çalışması, ödenmeyen faturalar, stüdyo şirketi tarafından el konulan ekipmanlar, yeni stüdyo arayışları... Creation Records'un patronu Alan McGee, Shields ile tersleşmeye başlamıştı. Tam bu sırada ismini Kevin Shields'in üzerinde çalıştığı gitar tekniğinden alan "Tremolo" EP'si çıkarıldı. "To Here Knows When" ve "Swallow" isimli iki single şarkı video klipleriyle birlikte yayımlandı. Gerçekten olağanüstü güzelliğe sahip bir Kevin Shields harikası kayıtlardı bunlar. Bilinda Butcher bu yeni teknikleri sesinin ve dansının estetikliğiyle güzelliğe güzellikler katmıştı adeta. Müzik otoriteleri tarafından yine tam not alan bu kısaçalar, MBV'nın son virajıydı. Artık her şey yerine oturmuştu. Kevin Shields yarattığı bu yeni sound'ları daha da geliştirme derdindeydi; Bilinda Butcher sözlerini daha da soyutlaştırarak vokalini buğulandırıyordu.



Nihayet 4 Kasım'da tam iki buçuk yıl sonra "Loveless" albümü Creation Records etiketiyle yayımlandı. 250 bin sterline mâl olan bu "masterpiece" albüm Creation Records'u batma eşiğine getirse de şirket tarihinin en başarılı işi olarak kayda geçti. Yalnızca plak şirketinin değil,  MBV'nın ve hatta tüm zamanların en başarılı albümlerinden biriydi hiç kuşkusuz. Şarkı sözlerinin tamamı Bilinda ile Kevin tarafından yazıldı. Vokaller ise tamamen Bilinda Butcher'a aitti. Soyutluğun üst boyutu olan bu dahiyane albüm shoegaze. müziğin "definitive album" niteliğini taşıyor. Bilinda Butcher gerek sahne duruşuyla, gerekse duru vokaliyle MBV'nın profilini yansıtıyordu. Seyirciyle minimum göz teması kuran ve neredeyse hiç hareket etmeden yalnızca gitar çalıp şarkı söyleyen ürkek, utangaç bir sahne duruşu o güne kadar görülmüş şey değildi. Shoegaze ismini oradan almıştı zaten. Melody Maker ve NME dergisi bir alay ifadesi olarak "shoegazing" etiketini grupların seyirciyle göz teması kurmadan yalnızca gitar çalıp, sık sık pedallar üzerinde oynarken kafalarını öne eğmelerinden dolayı vermişti. Keza Kevin Shields shoegaze etiketini reddetmişti.



Creation Records'tan ayrıldıktan sonra yeni kayıtlar için çalışan grup işleri bir türlü yoluna koyamadı. 95'te Debbie Googe ve Colm Ó Cíosóig ayrıldıktan sonra 97'de Butcher da ayrıldı ve My Bloody Valentine lağvedildi. Bilinda Butcher bu ayrılıktan sonra Collapsed Lung ve Dinosaur Jr.'la kısa dönem çalıştı. 2007 yılında My Bloody Valentine yeniden birleşme kararı alınca stüdyoda girildi. Geçmişte yayımlanmayan şarkılar ve beat'ler yeni kayıtlarla tamamlandı. Yeni albüm "m b v" My Bloody Valentine'ın kendi imkanlarıyla hiçbir plak şirketine bağlı kalmadan Kevin Shields prodüktörlüğünde 2 Şubat 2013'te yayımlandı.



Bir dönem Kevin ile birlikteliği olan Bilinda Butcher Toby, Davy ve Billy isminde üç çocuğu bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder