22 Eyl 2016

59. Yaş Gününde 5 Nick Cave Şarkısı


Müzik tarihinin en önemli isimlerinden Nick Cave bugün 59 yaşında. Kariyeri boyunca farklı isimler altında ve farklı isimlerle gözdemiz haline gelen efsanevi sanatçının beş güzel şarkısını doğum gününe özel seçtim.

22 Eylül 1957'de dünyaya gelen Avustralyalı müzisyen Nicholas Edward Cave müzik kariyerine 1973'te The Boys Next Door ile başladı. 5 yıllık bu macerada tek albüm çıkaran grup aynı kadroyla nispeten daha sert bir proje olan The Birthday Party ile yoluna devam etti. The Birthday Party 4 yılda 3 başarılı albüm çıkardıktan sonra dağılma kararı aldı. Nick Cave'in müzik kariyeri günümüze kadar devam eden Nick Cave and the Bad Seeds ile zirve noktasına ulaştı. Post-punk'tan gothic rock'a, rock and roll'dan alternative rock'a çok farklı tatlarda bize karanlığı yaşatan Nick Cave'in başarılarla dolu kariyerinden 5 güzel şarkıyı 59. yaş günü adına seçiyorum.

Önce The Boys Next Door ile başlayalım. Mick Harvey, Tracy Pew, Phill Calvert ve Rowland S. Howard ile birlikte 1973 yılında The Boys Next Door'u kuran Nick Cave müzik kariyerinin ilk albümü olan "Door, Door"u 1979'da yayımladı. Albümden favori şarkım "Shivers".



The Boys Next Door'dan sonra isim değişikliğine giden grup The Birthday Party ile daha sert, daha agresif ve yüksek tansiyonlu şarkılarla karşımıza çıktı bu sefer. 4 yılda birbirinden güzel 3 albüm bırakan grubun çok fazla güzel şarkıları olduğu için seçmekte biraz zorlansam da sonuç olarak 1981 çıkışlı "Prayers on Fire" albümünden Nick Cave'in klibinde delirdiği şarkı "Nick The Stripper"ı tercih ediyorum. Siz yine de "Zoo Music Girl", "The Friend Catcher" ve "Sonny's Burning" şarkılarını mutlaka dinleyin.



Gelelim Nick Cave'in en bilindik projesine. 32 yıldır bıkmadan usanmadan Nick Cave & The Bad Seeds ismiyle 16 albüm çıkaran Nick Cave müziğe ve başarılara doymuyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde "Skeleton Tree" isimli son albümü de yayımlayan Nick Cave & The Bad Seeds ara ara farklı isimlerle düet yapmayı ihmal etmiyor. Bu isimlerden biri de grubun en iyi şarkısına eşlik eden Kylie Minogue. Buyurun:



Nick Cave'in 2007'den 2010'a kadarki ara projesi olan Grinderman bu kısacık sürede iki albüm yayımlamayı başarmıştı. Biraz da garage rock, alternative rock semalarında yüzen başarılı sanatçı "No Pussy Blues" isimli edepsiz çalışmayla ön plana çıkıyor. Benim de Grinderman'dan favori şarkımdır. 



Bugün yalnızca Nick Cave'in doğum günü değil. Dün 82 yaşına giren ve yeni şarkısı "You Want It Darker" ile kışkırtmaya devam eden efsanevi müzisyen Leonard Cohen'e de buradan saygılarımı iletmek adına o unutulmaz şarkısı "Suzanne" ile seçkiyi noktalıyorum. Bir efsane, bir efsanenin bir efsane şarkısını yorumlarsa ortaya yine efsanevi bir şarkı çıkmaz mı? Öyle güzel çıkar ki. Mutlu yıllar ikinize de! İyi ki varsınız. Müzik sizinle daha bir güzel.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder