27 Oca 2017

Seçki: Creation Records'un Müzik Dünyasına Kattığı Efsaneler


My Bloody Valentine, Slowdive, Ride, The Jesus And Mary Chain, Oasis, Primal Scream ve daha birçok grubu ortaya çıkaran Creation Records 90'ların kayıp jenerasyonunun en önemli temsilcisiydi.

Gerçek bir müzik kurdu olan Alan McGee tarafından 1983 yılında Londra'da kurulan plak şirketi Creation Records, Britanya müziğini dünyaya tanıtan küçük bir plak şirketiydi. Kurulduğu dönemde Britanya'da post-punk rüzgarları esiyordu. Öte yandan yeni yeni filizlenen bir indie jenerasyonu da sivriliyordu. İngiltere'de birtakım konserler düzenleyen McGee burada Primal Scream ve The Jesus And Mary Chain'i keşfetti. 1983'te açılışı The Legend!'ın "'78 in '83" single'ıyla yaptı. 1984'te The Jesus And Mary Chain'in ilk single parçası "Upside Down", ertesi yıl ise Primal Scream'in ilk single parçası "All Fall Fown" Cretion Records etiketiyle yayımlandı. 1987'de McGee'nin yan projesi Elevation Records Primal Scream'in debut stüdyo albümü "Sonic Flower Groove"u yayımladı. Creation Records'un asıl çıkış noktası ise My Bloody Valentine ile anlaşmasıyla oldu. 1986'da Creation'ın diğer menajeri Joe Foster tarafından keşfedilen ve prodüktörlüğü üstlendiği "The New Record by My Bloody Valentine" EP'sinden 2 yıl sonra My Bloody Valentine'ın shoegaze çizgisine geçtiği "You Made Me Realise" ve "Feed Me With Your Kiss" EP'leri Creation Records etiketiyle yayımlandı. Aynı yıl shoegaze tarihinin en önemli albümlerinden "Isn't Anything" yayımlandı. 1988'de The House of Love 80'lerin en iyi alternative albümlerinden "The House of Love" albümünü yayımladı. Aynı yıl içinde iki büyük albüm yayımladıktan sonra 89'da Primal Scream yeni albüm yayımladı, The House of  Love, Creation'dan ayrıldı, Ride, McGee tarafından keşfedildi. 1990'da Ride efsane "Nowhere" albümünü yayımladı. Slowdive Creation'a katıldı ve ilk EP albümü "Slowdive"ı yayımladı. Bu sırada My Bloody Valentine yaklaşık 2 yıldır stüdyoda yeni albüm kayıtlarında iken plak şirketine ciddi masraflar çıkarıyordu. 1991 yılı Creation Records'un altın çağıydı. My Bloody Valentine tüm zamanların en iyi albümlerinden "Loveless"ı, Slowdive "Just For A Day"i, Swervedriver "Raise"i, Primal Scream "Screamadelica"yı, Teenage Fanclub "Bandwagonesque"yi yayımladı. 1992'de Sugar'ın "Copper Blue"su öne çıktı.  1993 yılı da son derece dolu bir yıldı. Slowdive "Souvlaki"yi, Swervedriver "Mezcal Head"i, The Boo Radleys "Giant Steps"i yayımladı. Yine Oasis bu yıl içinde Creation ile anlaşmış, 1994'te ilk stüdyo albümü "Definitely Maybe" albümünü yayımlayarak tüm dünyaya adını duyurmuş. 1995'te Oasis tüm zamanların en iyi albümlerinden "(What's the Story) Morning Glory?" albümüyle Oasis vs. Blur tartışmasını başlatmış. Bu arada Slowdive son albümü "Pygmalion"ı yayımlayarak dağılmıştı. Creation Records en önemli gruplarını kaybettikten sonra her şeyi tadında bırakıp dükkanı kapattı.

Şimdi tüm zamanların en iyi alternative, indie, shoegaze, britpop gruplarını müzik dünyasına tanıtan bu efsanevi plak şirketinden en güzel 20 şarkıyı listeleyip yazıyı tamamlıyorum.

20. The Times - Manchester
Londralı post-punk grubu The Times 1980'den bu yana 14 stüdyo albümü yayımlamış, bunlardan yedisini Creation Records etiketiyle çıkarmıştı. 1989 çıkışlı "E For Edward" albümünden "Manchester" isimli şarkısını (iyi bir başlangıç olsun diye, yoksa bu şarkıya son sırada yer vermek bence de ayıp) listenin açılış şarkısı olarak seçiyorum. Let the independent begin!



19. 3 Colours Red - Beautiful Day
Listenin ikinci durağı yine Londra'dan. 1996'da kurulan alternative rock grubu 3 Colours Red, 1999 yılında yayımladığı "Revolt" albümünden "Beautiful Day" isimli şarkısını listede yer vermek istedim. Hep mi shoegaze?



18. Velvet Crush - Why Not Your Baby
Dinleyince bizi Teksas ve Arizona çöllerine götüren, country müziği indie rock ile buluşturan Velvet Crush 1995'te yayımladığı "Teenage Symphonies to God" isimli pek sevimli albümünden "Why Not Your Baby" şarkısını çok seveceksiniz. Shoegazerlar hariç. Sizi biraz daha bekleteceğim.



17. The Weather Prophets - Almost Prayed
Indie rock'ın unutulmuş gruplarından The Weather Prophets Creation Records tarafından keşfedilmiş, piyasaya sürülmüş bir gruptur. 1986'da yayımladığı "Almost Prayed" isimli EP albümünden "Almost Prayed" şarkısıyla listeye devam ediyorum.



16. BMX Bandits - That Summer Feeling
İskoçyalı indie pop grubu BMX Bandits 1986'dan bu yana 11 stüdyo albümü yayımlamış, bunlardan üçü Creation etiketiyle piyasaya sürülmüş. 1993 çıkışlı "Life Goes On" albümünden "That Summer Feeling" şarkısıyla listeye biraz tatlılık katıyorum.



15. Felt - Rain of Crystal Spires
Cherry Red ile Creation arasında gidip gelen ve jungle rock olarak kategorize ettiğim bu harika grup 1979'dan 1989'a kadar 10 albüm yayımladı. 1986'da yayımladığı "Rain Of Crystal Spires" EP albümünden "Rain Of Crystal Spires" şarkısını 15. sıradan yer veriyorum. 
Not: Elizabeth Fraser ile düet yaptığı "Primitives Painters" şarkısını ölmeden önce dinleyin.



14. Medicine - One More
Ve nihayet shoegaze'e başladık. Biraz gürültülü bir başlangıç olacak Medicine ile. Los Angelslı noise pop, shoegaze grubu Medicine'ı The Crow filminden tanıyacaksınız. "Time Baby III" isimli harika şarkı kendilerine ait. Ancak biz Medicine'ı yoğun noise gitarlarıyla biliyoruz. Ve 1991'de yayımladığı debut LP albümü "Shot Forth Self Living"den "One More" isimli şarkı ile shoegaze şarkılara başlıyorum.



13. The Boo Radleys - Lazarus
1988'de İngiltere'de kurulan shoegaze grubu The Boo Radleys 1993'te yayımladığı ve nispeten en başarılı albümü olan "Giants Steps"ten "Lazarus" isimli harika şarkısını 13. sıradan yer veriyorum. Shoegaze'e biraz reggae dokunmuş gibi hissedebilirsiniz.



12. Adorable - Sunshine Smile
3 yılda 2 albüm yayımlayıp "yeter bu kadar çaldığımız, haydi olaysız dağılalım" diyerek kariyerini sonlandıran Adorable, shoegaze koleksiyonerlerinin klasikleri arasında yer alır; tabii Creation Records'un da. 1992'de yayımladığı "Sunshine Smile EP"sinden çok sevdiğim "Sunshine Smile" şarkısını 12. sıradan yer vererek yavaş yavaş Creation'ın ağır toplarına doğru yürüyelim.



11. Hurricane #1 - Step Into My World
Ride'ın gitaristi Andy Bell'in de dahil olduğu OX4 armalı britpop grubu Hurricane #1 96'da kurulup 99'da dağılmış, 2015'te yepyeni bir albümle yeniden birleşmiş ve geçtiğimiz yıl bir albüm daha yayımlamıştı. Hurricane #1'nın 1997'de yayımladığı ve "self titled" albümü "Hurricane #1"dan "Step Into My World" şarkısı grubun en sevilen şarkısıydı. Britpop'ın yükselişte olduğu bir dönemde gayet güzel bir çıkış yakaladı.



10. Oasis - Live Forever
Hepimizin tanıdığı, tüm zamanların en iyi alternative rock gruplarından biri olarak gösterilen Oasis, Creation Records'un belki de en büyük piyasa başarısıydı. 1996'da Knebworth'da çeyrek milyon hayranına konser vererek tüm zamanların en büyük konserlerinden birine imza atan Oasis britpop denince akla gelen ilk isimdi. 1994'te yayımladığı debut albümü "Definetly Maybe" benim gibi britpop sevmeyenlerin sevebileceği şarkıların olduğu piyasa harikası bir şarkıydı. Albüm kapak resminin The Verve'ün 1992 çıkışlı efsane "The Verve EP" albümünden esinlenerek yapıldığı da aşikar (bence).



9. Teenage Fanclub - Start Again
Indie rock'ın güzide gruplarından İskoçyalı Teenage Fanclub her ne kadar "Bandwagonesque" albümüyle zirve yapsa da bence "Songs From Nothern Britain" albümü daha naifti. Ve albümün en güzel şarkısı "Start Again" gerçek bir indie rock klasiğidir bana kalırsa. Bu kadar güzel bir şarkıyı niye sevmediniz? "I don't know if you can hear me. Somethings I'd change but it's too late".



8. Primal Scream - Movin' on Up
Alan McGee'nin keşfettiği en önemli gruplardan İskoçyalı Primal Scream neo-psychedelia sularında yüzdüğü "Sonic Flower Groove" albümünden sonra 1991'de yayımladığı "Screamadelica" ile 90'ların en iyi albümlerinden birine imza attı. Müzik otoritelerinin hâlâ öve öve bitiremediği bu masterpiece albüm acid house türünün ilk ve definitive örneklerinden biriydi. "Movin' on Up" saykedelik bir dansa davet ediyor.



7. The Telescopes - Flying
Space rock'ın en önemli temsilcilerinden İngiliz grup The Telescopes 1989'da yayımladığı "Taste" albümüyle shoegaze çevrelerinin başucu albümlerinden biri olmayı başardı. Birçok shoegaze ve dream pop grubuna ilham kaynağı olan The Telescopes 1992'de yayımladığı "The Telescopes" albümünü Creation Records etiketiyle çıkarmıştı. "Flying" albümden en sevdiğim şarkı olup listede 7. sıradan yer veriyorum.



6. The House of Love - Shine On
Shoegaze gruplarının esin kaynaklarından İngiliz alternative rock grubu The House of House proto-shoegaze diyebileceğimiz 1988 çıkışlı harika debut albümü "The House of Love" ile Creation Records'un ilk başarılı işlerinden biriydi. "Shine On" albümün en güzel şarkısıdır. Ben de listenin 6. sırasında yer veriyorum bu harika şarkıya.



5. Swervedriver - Rave Down
OX4 armalı Ride ile aynı şehrin çocukları olan Swervedriver diğer shoegaze gruplarının aksine farklı bir stile sahip olsa da yaptığı albümler shoegaze tarihinin en önemli albümleri arasında yerini almış, birçok shoegaze grubuna esin kaynağı olmuştu. 1991 yılında yayımladığı "Raise" ve 1993 yılında yayımladığı "Mezcal Head" albümleri müzik otoriteleri tarafından alkışlanmıştı. Listenin 5. sırasına en sevdiğim şarkısı "Rave Down"ı bırakıyorum.



4. The Jesus And Mary Chain - Upside Down
"Joy Division were particularly awful. Joy Division were shit. Joy Division were fucking rubbish..." Bu sözler 1986'da bir Belçika televizyonunda konuşan Jim Reid'e ait. İlhamlarını Sex Pistols ve The Velvet Underground'dan alan, gürültüyü ve şiddeti aşk, seks ve uyuşturucu içerikli sözlerle birleştiren, rock and roll'la kavgalı, sahnelerden kovulan, konserleri 20 dakikadan uzun sürmeyen The Jesus And Mary Chain, Creation Records'un ilk göz bebeğiydi. Ve ilk single kaydı "Upside Down"ı McGee tarafından çıkardı. "Psychocandy" ile 80'lerin en iyi albümlerinden birine imza atarak shoegaze müziğin de temellerini atan The Jesus And Mary Chain'in bu harika şarkısını 4. sıraya koyuyorum.



3. Slowdive - Alison
1989'da Reading'de kurulan Slowdive Creation Records'un en önemli isimlerindendi kuşkusuz. Alan McGee ile anlaştıktan hemen sonra 1990'da yayımladığı debut EP albümü "Slowdive" ile dikkatleri üzerine çekti. Ertesi yıl üst üste yayımladığı EP'ler sonrası ilk uzunçaları "Just For A Day" çok kötü yorumlar almıştı. Kimse bu denli yoğun melankolik, bunalım dolu shoegaze albümü beklemiyordu. Ancak 93 yılında yayımladığı "Souvlaki" ile Creation Recods tarihinin en önemli albümlerinden birine imza atmayı başardı. "Just For A Day"e yapılan haksız eleştirilerden sonra müzik dergileri bu albüm karşısında Slowdive'ın önünde eğilerek "Alison"ı saygıyla selamladı, ben de listenin 3. sırasında yer verdim.



2. Ride - Vapour Trail
Shoegaze, noise ve indie öğelerin muhteşem bir harmoniyle buluştuğu en iyi albüm hiç şüphesiz ki Ride'ın 1990 çıkışlı "Nowhere" albümüdür. Shoegaze tarihinin en önemli albümlerinden biri olan bu efsane albüm müzik otoritelerinin "masterpiece" diyerek tam not verdiği shoegaze dinleyicilerinin başucu albümüdür. Listenin 2. sırası tüm zamanların en hülyalı şarkısı "Vapour Trail"e ait.




1. My Bloody Valentine - Only Shallow
Shoegaze müziğinin kutsal kitabı "Loveless" 1991 yılında yayımlandığında Creation Records batma noktasına gelmişti. 2 yıldan uzun süren albüm çalışması 250 bin sterline mâl oldu. Tüm zamanların en iyi albümlerinden biri olan bu masterpiece eser müzik otoriteleri tarafından tam puan almıştı. Albümün dahiyane yaratıcısı Kevin Shields bu kadar yüksek bir rakama mâl olan albümün yalnızca Creation Records tarihinin değil, yalnızca shoegaze veya 90'ların değil, tüm zamanların en iyi albümlerinden birine imza atacağını belki de hiç bilmiyordu. Yoğun noise öğeler, distorsiyonlar, reverbler, feedbackler, ürkek bir vokal ve esnek şarkı sözleriyle bazen soyutluğun en çözülmez hâli, bazen de anlamsız bir söz diziminin alt metnindeki tepkimedir "Loveless". Salt bir duygulanımdan öte zaman ve mekan kavramlarının altüst edilmiş bir kargaşa hâlidir. Yoğun gürültünün arkasındaki ürkek bir vokal şarkıları bambaşka yerlere çekebilecek kadar güçlüdür, Bu yüzden My Bloody Valentine'ın 1991 çıkışlı "Loveless" albümünün açılış şarkısı "Only Shallow" ile listeyi tamamlıyorum. Keep calm and gaze at your shoes!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder