18 Eki 2016

Uyku Dinletisi: Lustmord - Heresy, Part I



"Uykuya dalanın dehşetini bilir misin? Ayak parmaklarına kadar korkar. Çünkü altındaki yer kayar ve düş başlar."
(Friedrich Nietzsche, Zerdüşt)

Bu gecenin uyku şarkısı niyeti iyi olmayan bir kâbus şarkısı. Ölmediğim, parçalanmadığım, kaosu, yıkımı ve korkuyu görmediğim rüyalardan asla haz alamadım. En harika rüyalarda bile mutlaka kaosun bir parçasına tanık olmuşumdur. Rüyalar muhteşem bir imajlar sahnesi ise yıkım dolu kâbuslar da tıpkı yüksek bütçeli apokaliptik filmler gibi duyguların dorukta olduğu senaryolardır. Peki ya şarkılar? 

Korku, insanlığın hatta evrim skalasındaki en alt türlere inebilecek kadar çok eski ve köklü bir canlılık duygusudur. Korku, yaşamın en belirgin özelliğidir. Öyleyse bu kadim, arkaik duyguyu neden sinemanın, edebiyatın dışında müziğin de bir konusu haline getirmelim ki? Getirdik de. 

Dark ambient müziğin tarihi eskidir. Çünkü dark ambient korku-gerilim sinemasının vazgeçilmezi, olmazsa olmazıdır. Stanley Kubrick'in 1980 tarihli The Shining filminin introduction'ını hatırlayın. Bir yandan yazılar geçip gidiyor, öte yandan uçsuz bucaksız bir yolda araba ilerliyor. Tam o sırada çalan psikoloji bozan şarkı dark ambient'ın ilk örneklerindendir. Buradan dinleyebilirsiniz onu. Ancak dark ambient bir müzik türü olarak 90'ların başında yaygınlaştı. Drone, industrial, ambient ve funeral doom ile ilintili olan bu korku dolu müziğin günümüzde kuşkusuz en iyi temsilcisi olan Lustmord 52 yaşındaki Amerikalı müzisyen Brian Williams'ın tek kişilik projesidir. Lustmord müzik kariyerine 1980'de başladı. 1981'de "Lustmørd" adını verdiği debut albümü ile underground müzik dünyasına karanlık bir giriş yaptı. 20'den fazla uzunçalar albümü ve çok sayıda EP, single, remix ve split albümü bulunan Lustmord avangard müziğin psikoloji bozan, dehşet saçan çehresidir. Bu gecenin şarkısı Heresy Part I 1989 çıkışlı "Heresy" albümünün, hatta belki de Lustmord'un tüm şarkıları arasında en huzur kaçıran, korku saçan, psikoloji bozan şarkısı olabilir.

Işıkları kapatın, yatağınıza uzanın, hiçbir şeyle ilgilenmeyin. Yalnızca dinleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder