31 Eki 2016

Seçki: Halloween İçin 20 Şarkı


Gothic'ten darkwave'e, industrial'dan post-punk'a uzanan 20 şarkıyla Halloween gecesine özel bir liste. Happy Halloween!

20. Echo & The Bunnymen - Nocturnal Me
Açılış konuşmasını İngiliz post-punk klasiği Echo & The Bunnymen ile yapmak istedim. 1984 çıkışlı albümü "Ocean Rain"den en sevdiğim şarkı olan "Nocturnal Me" klasik bir gotik edebiyat esintisiyle yazılan sözleri, akustik ritimleri ve barok dönem motifleri taşıyan senfonik müziğiyle listede gotik-romantik havayı en iyi yansıtan şarkılardan biri hiç kuşkusuz.



19. Clan Of Xymox - Something Wrong
Bir 4AD klasiği olan Hollandalı Clan Of Xymox 80'lerde new wave tarzda dans müziği yaparken gothic müziğin popülaritesini yitirdiği 90'lı yıllarda gothic müziğe geçiş yaptı. Aslında Xymox'nun müzikal seyri sürekli değişmekte. Bazen synthpop, bazen darkwave, bazen new wave, bazen gothic tarzda şarkılar yapıp yelpazeyi hep geniş tutmuş. Şarkımız "Something Wrong" 2001 yılında yayımlanan "Notes From The Underground" albümünden.



18. Xmal Deutschland - Incubus Succubus
Gothic, wave müzik Britanya'da çıkmış olsa şüphesiz en çok etkilediği ülke Almanya oldu. Ve Almanya bu dark kültürü en çok koruyup kollayan ülke olmaya devam ediyor. Xmal Deutschland 1980'de kurulduğunda dünya gothic müzikle tanışalı birkaç yıl olmuştu. 4AD Records'un karanlığa karanlık kattığı o yeni Viktoryen dönemde 10 yıl boyunca ayakta duran Xmal Deutschland dört stüdyo albümü yayımlamıştı. "Incubus Succubus" (Incubus: erkek seksüel şeytan; Succubus: kadın seksüel şeytan) ise en çok sevilen şarkısı olarak biliniyor.




17. The Birthday Party - The Friend Cathcher
Nick Cave'in Rowland S. Howland ile birlikte delilik dönemi The Birthday Party birçok Nick Cave dinleyicisinin alıştığı sakin, temiz sound'dan bir hayli uzakta goth, deathrock gürültülü ve karanlık şarkılar yapan kısa dönemlik bir efsaneydi. Aslında The Boys Next Door projesinin ismi değiştirilmiş haliydi The Birthday Party. 3 yıllık müzikal kariyeri boyunca 3 başarılı albüm çıkarmayı başarmıştı. Daha sonra yollar ayrılında yeni efsaneler doğdu. Grubun 1980 çıkışlı debut albümü "The Birthday Party"den "The Friend Cathcher" Halloween'in karanlığına yakışır bir şarkı.




16. Christian Death - Church Of No Return
Los Angelslı Christian Death deathrock, gothic rock müziğin en başarılı temsilcilerinden biridir. Keza Amerika'da görmeye pek alışmadığımız bir manzarayı bu kadar iyi temsil etmesi onu ayrı bir noktaya koyuyor. Şarkılarının genel teması seks, uyuşturucu ve anti-christ olan Christian Death 38 yıldır varlığını sürdürüyor. Tam 19 stüdyo albümü bulunan grubun popüler şarkısı "Church Of No Return" 1993 çıkışlı "Jesus Points the Bone at You?" albümünden.




15. Alien Sex Fiend - She's A Killer
Nick Fiend ile Mrs. Fiend ikilisinin kurduğu Londra çıkışlı deathrock, goth rock grubu Alien Sex Fiend gothic müziğin kült grupları arasında yer alıyor. Alien Sex Fiend 34 yıllık kariyerine 16 albüm sığdırmayı başarmış. Grubun en popüler şarkısı "She's A Killer" 1984'te yayımlanan "Acid Bath" albümünden.




14. Q Lazzarus - Goodbye Horses
New Jerseyli Q Lazzarus "The Silence Of The Lambs" filminin hafızalardan silinemeyen soundtrack şarkısı "Goodbye Horses" ile adını tüm dünyaya duyurmayı başarmış tek şarkılık bir efsaneydi. Birçok grup tarafından yorumlanan bu harika şarkının ben henüz kötü bir cover'ına denk gelmedim. Sanırım bu durum şarkının kalitesiyle ilgili olmalı. "All things pass into the night".




13. Stone 588 - Iron Satellites
1992'de Californialı Terri Kennedy ve Dave Rhine ikilisinin kurduğu Stone 588 alternative rock'ın piyasayı ele geçirdiği bir dönemde gothic müziği inatla savunan birçok underground gruptan biriydi. 12 yıllık kariyeri boyunca 5 albüm yayımlayan grup kadın vokali gothic, deathrock müzikte en iyi kullanan ikinci dönem gothic rock gruplarından biriydi hiç kuşkusuz.




12. My Bloody Valentine - Forever & Again
Shoegaze müziğin yaratıcısı efsanevi grup My Bloody Valentine çok az bilinen karanlık yüzüyle karşı karşıyayız. Bilinda Butcher'sız erken dönem gothic, deathrock denemesi olan 1985 çıkışlı "This Is Your Bloody Valentine" isimli mini albüm Kevin Shields'in ipleri henüz eline almadığı ve David Conway'in etkisi altında kalmış, soundlarla, ritimlerle vokalle tam bir gothic / death rock albümdür. Hatta fazlasıyla Bauhaus etkisinden söz edebiliriz. Darkwave ve goth müziğin yükselişe olduğu neo-viktoryen dönem Almanya'da stüdyoya girmenin kaçınılmaz bir sonuydu "This Is Your Bloody Valentine".




11. Lebanon Hanover - Gallowdance
Modern zamanın en başarılı gothic, darkwave gruplarından biri olan Lebanon Hanover Almanyalı Larissa Iceglass ve İngiltereli William Maybelline tarafından kurulmuş henüz 6 yıllık bir müzikal kariyere sahip. Ancak bu kadar kısa süre içinde 4 başarılı albüm yayımlayarak ciddi bir hayran kitlesi yakalayabilmiş.



10. She Past Away - Kasvetli Kutlama
Batı'ya en iyi açıldığımız grup hiç kuşkusuz She Past Away olmalı.  Kendi ülkesinde hak ettiği değeri görmeyip yurtdışında ciddi bir hayran kitlesine sahip olan Bursa çıkışlı She Past Away, modern gothic, darkwave müziğin en iyi temsilcileri arasında yer alıyor demek abartılı olmayacaktır. 2012 çıkışlı "Belirdi Gece" albümünden "Kasvetli Kutlama" Halloween için ismiyle müsemma en uygun şarkılardan biridir bence.



9. Marilyn Manson - This Is Halloween
İsmiyle müsemma şarkılar demişken bir Halloween klasiği "This Is Halloween"i pas geçmek yakışık almazdı. Tim Burton'ın 1993 yapımı kült  animasyon filmi "The Nightmare Before Christmas" için Marilyn Manson stüdyoya girdi ve "This Is Halloween" gibi bir başucu şarkısıyla çıktı. Halloween gecelerinin vazgeçilmezi benim de vazgeçilmezimdir.




8. Cocteau Twins - Garlands
Bir 4AD Records klasiği Cocteau Twins ethereal, dream pop müziğin şüphesiz en iyi grubu olarak bilinse de müzikal kariyerine gothic romantic müziğin en iyi albümlerinden 1982 çıkışlı "Garlands" ile başlamıştı. Will Heggie'nin ürkütücü ritmik basları, Robin Guthrie'nin Bauhaus'u çağrıştıran gitarı, Elizabeth Fraser'ın muhteşem soprano vokaliyle birleşince ortaya Viktoryen dönemin karanlık atmosferi çıkıyor. Albümle aynı ismi taşıyan "Garlands" Halloween'e yakışır güzellikle bir çalışma olmuş.




7. 2000 Plus - Homewards
Hollandalı 2000 Plus hakkında neredeyse hiç bilgi yok. 1986-88 arasında, çok kısa süreli bir müzik kariyeri boyunca kendi plağını kendisi çıkarıp iki albüm yayımladı. Gothic müziğin alternative müziğe yenildiği bir dönemde ortaya çıkması belki de onları kıyıda köşede bıraktı. 1986 çıkışlı "The Very First" longplay albümünden "Homewards" benim favori gothic wave şarkılarımdan biridir.




6. Farblos - Winterherz
2010 yılında F. Karnstein tarafından Almanya'da kurulan Farblos hak ettiği değeri görmeyen underrated gothic wave gruplarından biri. İki demo albümden sonra geçen yıl ilk uzunçalarını yayımlayan Farblos 2012'de çıkardığı demo albümünden "Winterherz" şarkısı ile adını duyurdu.




5. The Cure - Cold
Gothic kültürün ikonik ismi Robert Smith öncülüğünde kurulan The Cure müzikal kariyerinin 40. yılına girdi bu yıl. 40 yılda 13 stüdyo albümü yayımlayarak hakkında söylenecek hiçbir şey bırakmayan The Cure yalnızca gothic kültürün değil, 80'ler kültürünün de kült ismi haline geldi. Erken dönem kayıtlarından 1982 çıkışlı "Pornography" albümünden "Cold" şarkısını listede 5. sıradan yer veriyorum.




4. Siouxsie And The Banshees - Halloween
Bu yıl 40'ına basmış gothic müziğin efsanevi grubu, hatta kurucusu bile diyebileceğimiz Siouxsie & The Banshees İngiliz avant-garde müziğinin öne çıkan isimleri arasında yer alıyor. Makyajıyla, sahne duruşuyla, şarkı sözleriyle ve müziğiyle sayısız müzik grubunu ve alt-türleri etkilemiş, kendi alt-kültürünü yaratmış ikonik isim Siouxsie Sioux'nun öncülüğünde 20 yılda 11 albüm çıkaran Siouxsie & The Banshees 1981 yılında yayımladığı "Juju" albümünden "Halloween" isimli şarkısını listeye 4. sıradan alıyorum.




3. Joy Division - Heart And Soul
Kısa dönemde büyük işler başaran Joy Division yalnızca iki albümle müzikte devrim yaratan bir isim oldu. 1980'de majör  depresyondan intihar eden Ian Curtis bu bunalımını en yoğun hissettirdiği şarkısı kuşkusuz "Heart And Soul" oldu. Joy Division hakkında söyleyecek başka hiçbir şeyim yok. Avant-garde müzik seven herkesin hayatına dokunmuş bir kasvetti.




2. The Sister Of Mercy - Lucretia, My Reflection
Gothic rock müziğinin en iyilerinden efsane grup The Sister Of Mercy gothic müziğin ve gothic kültürün kilometre taşlarından biridir. Gothic rock'ın müzik dünyasına yeni yeni adım attığı 1977 yılında İngiltere'de Andrew Eldritch liderliğinde kurulan ikonik grubun müzikal kariyeri dört bölüme ayrılmış durumda. 2 yıl aralıklarla yeniden toplanan grup son olarak 1995'te birleşerek günümüze kadar gelmiş ve bunca zaman içerisinde yalnızca üç albüm yayımlamıştı. Fakat bu durum The Sister Of Mercy'yi hiçbir zaman gözden düşürmedi. Grubun kült şarkısı "Lucretia, My Reflection" ile listenin 2. sırasında.



1. Bauhaus - She's In Parties
Peter Murphy, Daniel Ash, Kevin Haskins ve David J. tarafından 1976'da İngiltere'de kurulan Bauhaus hiç kuşkusuz gothic müziğin en iyi ismi olarak hafızalarda yer edindi. 4AD Records'un arşivimize kattığı efsanelerden biri olan Bauhaus'u liste başı yapmak için çok fazla sebep varken 1983 çıkışlı "Burning From The Inside" albümünden "She's In Parties" şarkısını gecenin şarkısı olarak seçiyorum.






Bonus: Cradle Of Filth - Halloween II
Klasik İngiliz gothic'inin daha sert halini icra eden Cradle Of Filth 25 yıllık bir müzik kariyerine sahip. 2006 yılında yayımladığı "Thornography" albümünden "Halloween II" şarkısı bonus track olarak yer veriyorum. Bu şarkı listenin olmazsa olmazıydı.     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder