10 Ağu 2016

Dinleti: DIIV - Under The Sun


Independent sahnenin retro shoegaze grubu DIIV, "Is The Is Are" isimli ikinci stüdyo albümü ile bu yılın en iyi çıkışlarından birine imza attı. Albümün üçüncü single şarkısı "Under The Sun" ise grubun en sevilen şarkıları arasında yer aldı.

Geç dönem 80'ler ile başlayıp 90'ların ortasına kadar özellikle Britanya'da müzik dünyasını kasıp kavuran shoegaze rüzgârının kısa dönemlik esintisi o kadar etkiliydi ki, kendinden sonraki jenerasyonları derinden etkilemişti. Shoegaze yalnızca noise öğelerin, reverblerin, distorsiyonların ve ambientların birleşiminde oluşan salt bir müzik akımı değildi. Endüstriyel müzik piyasasına, popülarizme ve sahne şovlarına karşı görsellikte sadeliği, seslerde parçalara ayrılmış bütünlüğü ve duyguda bohem bir kargaşayı savunan bir başkaldırıydı. Hazzın doruklarına ulaşan gruplar her şeyi tadında bırakıp dağıldılar. Britrock'ın bir anda piyasaya çıkışıyla müzik dünyasındaki değeri düşen shoegaze grupları ya yaprak dökümü gibi dağıldılar ya da britrock akımının içerisine dahil olup kariyerlerine devam ettiler. Ancak şu bir gerçek ki shoegaze kısa dönemde müzik dünyasında çok büyük etkiler bıraktı.

Müzik ve sanatın diğer dallarının endüstriyalizmin hegemonyası altında değersizleştiği modern toplumda geçmişe özlem yalnızca felsefenin konusu değildi, müzikte de bir geriye dönüş yaşandı. Özellikle 2000 sonrası bir moda ikonu olan retro ve vintage öğeler müziği de etkilemişti. Düşük kaliteli kayıtlarla, bozuk soundlarla, 80'lerden esintilenmiş şarkı sözleriyle, retro-psychedelic kliplerle ve hatta vintage kıyafetlerle birtakım lo-fi, chillwave, surf rock grupları ortaya çıktı. Bazı gruplar albümlerini yalnızca kaset üzerinden satışa sunarken, bazı gruplar da albümlerini ücretsiz dağıtıyordu. Washed Out, Wild Nothing, Craft Spells, Mac DeMarco gibi isimleri bu kategoriye dahil edebiliriz. Fakat DIIV ısrarla bir shoegaze grubu olduğunu öne sürmektedir. Nitekim müzik dergileri de ona böyle hitap ediyor. 

DIIV geçtiğimiz yılın eylül ayından itibaren bir dizi single parça yayımladı. Dördüncü teklisini de yayımladıktan sonra ikinci LP albümü "Is The Is Are" albümünü Captured Tracks etiketiyle piyasaya sürdü. 2012'de çıkarılan debut albüm "Oshin"den dört yıl sonra yayımlanan ilk albümdü bu. Grup üyelerinin uyuşturucu problemleri nedeniyle albüm çalışmaları 2003'te başlamış, 2015'in sonlarında ancak bitebilmişti.

NME, The Guardian, Pitchfork ve Spin gibi müzik dergileri tarafından yüksek not alan 17 şarkılık ve 63 dakikalık bu albüm iki LP albüm değerindedir.

14 Kasım 2015'te çıkan albümün üçüncü single şarkısı "Under The Sun"ı buradan dinleyebilirsiniz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder